Laxholmen vid LuleälvenLaxholmen är ett gammalt och populärt utflyktsmål sommartid i Edefors och som ligger nära kraftverket Laxede i Stora Luleälven någon mil norr om Harads i Bodens kommun. Vi var ensamma besökare den 20 maj 2017 och beundrade de stora isflaken som flöt sakta under gångbron till Laxholmen. Den mest prominente besökaren på Laxholmen har varit Carl von Linné som stannade till där under sin lappländska resa. Om besöket skriver Kjell Lundholm i NSD (15 oktober 2014): 


Det var hit som Carl von Linné kom under sin lappländska resa 1732 och upplever den besvärliga ”svidknotten”, en minimygga som biter grymt. Vid samma tillfälle noterar han även att det fanns en tall där man ristat in fjällflodens högsta vattenstånd, exempelvis l669. Samtidigt hade han turen att vid ankomsten 28 juni befann man sig mitt i laxfiskesäsongen. På Laxholmen kan vi fortfarande se ”Lapptallen”, egentligen en kvarstående stubbe med inskriptionen 11 juli 1758. Den stubben hänförs till linnélärjungen Jonas Hollsten, känd som präst i Jokkmokk och Kvikkjokk. Han sägs ofta ha varit på genomresa och då rimligen besökte Laxholmen.

Linné noterar i sin Lappländska resa att det växer tätört på stränderna i Laxede. Jag har i min ägo Linnés Flora Lapponica, andra upplagan och tryckt i London 1792. I den hittade jag tätörten (2) vackert avbildad tillsammans med bärglim, en större tätörtsvariant (3) som Linné såg i Jokkmokk, linneor och en guckusko.Kortfilmen är inspelad i videoformatet 4K, 3840x2160 pixlar, med en handhållen pocketkamera Panasonic DMC-TZ80.