Fågelmatningen i Furuknösen


Furuknösen i Bodens skjutfält ligger precis norr om den stora sjön Mockträsket. Enklast att ta sig dig dit är att köra Mockträskvägen söder om Boden. Den vägen fortsätter ända till Selet. Vägen är under ombyggnad och är definitivt inget som man har lust att åka ofta på. Till iPad 2 finns en kartapp från Fugawi, och då får man användning för den inbyggda GPS:en. Den del som täcker norra Norrland (Fugawi iMap: Sweden SV-4 Norra Norrland) kostar 379 kr. Billigt är det, då kartan kan zoomas ner till terrängkartans 1:50 000. Fjällkartorna 1:100 000 ingår också. Från Mockträskvägen till fågelmatningen är det knappt 2 km att gå. När det är barmark och lite snö på marken går det bra att köra bil till matningen


Namnet Bodens skjutfält är missvisande. "Fältet" är synnerligen kuperat med många berg. Här ses min följeslagare Pepita på positionen ovan.

I videoklippet nedan har jag filmat ett fröhus på matningen. Det är talgoxar, talltitor och svartmesar som besöker huset till ackompanjemang av kulsprutor och kanoner.

I Antikvariat Nordkalotten i Boden köpte jag häromdagen en omfångsrik artförteckning med titeln Fåglar i Norrbotten, sammanställd av Björn Holm (Norrbottens Natur, Årgång 26, Småskrift nr 2, 1970). Där fanns följande att läsa om svartmesen:

Häckade på 1920-, 1930- och 1940-talen regelbundet om än ej allmänt åtminstone i Luleåtrakten men är nu sedan flera år helt försvunnen därifrån, och liknande erfarenheter har S. Wahlberg, enligt muntlig uppgift från Bodens omgivningar, där J. Andersson m. fl. (1962:12) också kallar arten sällsynt ...

Idag verkar den inte vara lika sällsynt i alla fall inte längre norrut än strax norr om Boden. Se observationer under november månad 2011 med hjälp av Fennoscandia Birds.