Boktips

För ett tag sedan blev jag rekommenderad att läsa Flugfällan av Fredrik Sjöberg från 2004. Sällan har jag haft så rolig och fascinerande läsning från verkligheten. Jag kan oförbehållsamt rekommendera den vidare. Några år innan, 2001, gav Fredrik Sjöberg ut boken Tranströmerska insektsamlingen från Runmarö. Den ges nu ut i en begränsad upplaga om 1 000 ex i samband med diktaren Tomas Tranströmers 80-årsdag i morgon den 15 april. Jag fick boken i brevlådan idag och har således inte hunnit läsa den. På insidan citeras Charles Darwin: It seems therefore that a taste for collecting beatles is some indication of future success in life. Detta citat bådar gott för att det ska vara en läsvärd bok. Jag fick exemplar nr 865.

Flugfällan var nominerad till Augustpriset 2004 för bästa svenska fackbok. Så här lät juryns motivering:
Blomflugorna på Runmarö, ibland till förväxling lika små getingar eller humlor, spelar en viktig roll i den här boken, skriven av en biolog som också är litteraturkritiker. Man får även stifta bekantskap med en numera bortglömd naturforskare och hans jättelika flugfälla och ta del av betraktelser över tillvaron på öar och samlandets psykologi. Fredrik Sjöberg lär ut levnadskonst, och det gör han med en essästil lika lätt och rörlig som de sommarinsekter han studerar. Att läsa Flugfällan är en ren njutning. 
Som ung man, efter att på nära håll ha bevittnat en legendarisk teaterbragd, lämnar Fredrik Sjöberg sitt arbete på Dramaten i Stockholm och bosätter sig på en ö i skärgården. Efter några år börjar han samla flugor. Blomflugor. Detta leder slutligen till att han dras in i en gåtfull härva kring en stulen målning av Rembrandt van Rijn. 
Flugfällan är en självbiografisk betraktelse över samlandets psykologi, men också ett underhållande försök att förklara varför vissa människor söker sig till öar, även där inga öar finns. Ytterst handlar den dock om ärelystnad och om konsten att begränsa sig i de tusen möjligheternas tid. Författaren tecknar även ett ömsint porträtt av sin bortglömde landsman, entomologen och globetrottern René Malaise (1892-1978), sobelfarmare på Kamtjatka, intendent vid Naturhistoriska riksmuseet och samlare av dyrbar konst. 
Den som vill veta något om det läsbara landskapet och dess blomflugor kan här stilla sitt kunskapsbegär. Men framför allt är Flugfällan en roande bok om färgstarka människor och deras passioner.
T
ext och bild är från adlibris.com. Flugfällan som pocket hos adlibris kostar bara 37 kr inkl frakt!

Tranströmerska insektsamlingen från Runmarö har länge varit Fredrik Sjöbergs mest eftersökta bok, slut på antikvariaten och stulen på biblioteken. Den gavs ut i en mycket liten upplaga 2001 (ellerströms förlag) i samband med att Tomas Tranströmer fyllde 70. Nu, när 80-årsdagen står för dörren, kommer den i nyutgåva. Boken handlar om de fjärilar, skalbaggar, flugor, tvestjärtar och andra insekter Tranströmer samlade som barn under sommarloven på Runmarö i Stockholms skärgård, där hans morfar bodde och arbetade som lots. En fin samling, bevarad på en vind under alla år. Sjöberg lånade samlingen och förtecknade arterna. Utifrån denna artlista växte sedan sex korta essäer som ingalunda bara handlar om insekter.
Fredrik Sjöberg, som själv bor på Runmarö sedan många år, berättar om taggbocken, jätteknäpparen och andra rariteter, men lika mycket om färgstarka människor och det glada livet i den stuga från förra sekelskiftet där Tranströmer ännu tillbringar sina somrar. I Tran-strömerska insektsamlingen från Runmarö tillämpade Sjöberg för första gången den litterära stil, på gränsen mellan kultur- och naturhistoria, som senare gjorde stor lycka i Flugfällan (2004) och andra böcker.


Text och bild är också från adlibris.com. Boken kostar endast 79 kr inkl frakt hos adlibris.
.