Birding GotlandRunt mitten av maj åren 2008 och 2009 besökte mina skådarkompisar Lennart och Ricky och jag Gotland för att skåda fåglar och växter.


2008 besökte vi naturreservatet Stora Karlsö och såg tusentals tordmular och andra havsfåglar. Det är endast tillåtet att promenera på ledade stigar och då tillsammans med en guide.

Vi "obsade" totalt 106 fågelarter under gotlandsbesöket 8-11 maj 2008. Se listan nedan. Tio av dem var nya för mig. Halsbandsflugsnapparen blev en ny art för både mig och Lennart. Den häckar enbart på Gotland och Öland och på några få platser till i landet. Halsbandsflugsnapparen övervintrar söder om ekvatorn i Afrika. 10-17 maj 2009 blev listan kompletterad med ytterligare 19 st andra arter inkl svart svan.
MUSEUM Lars Jonsson i Vamlingbo prästgård besökte vi. Det är Ricky som ses beundra Lars Jonssons fågelkonst. I Sverige finns flera konstnärer som kombinerar ornitologin, fågelboksförfattande och fågelkonst. Lars Jonsson är en av de bästa. Alla hans verk är inte av hög klass. De sämsta är de som är stela. precis som de vore fotograferade med 1/4000 sekund och är mycket detaljrika trots stort avstånd. De bästa är de till synes snabbt utförda akvarellerna. De är dock tokdyra att köpa. Undrar just vilka kunder det är som som betalar 150.000 kr för en akvarell typ denna?

Det blev mycket fotograferande förstås. Fotolänkar till de platser vi besökte 2008 finns nedan och till vårt besök 2009 finns här.