Utflykt till Selets bruk

Det var fortsatt vackert vårväder uppe i norr den 28 mars. Lisbeth, Gubben vår lapphund och jag körde söderut ca 20 km från Boden till Selet. Närmare bestämt till naturreservatet Selets bruk. Vi hade hoppats få se strömstaren i Aleån där, men trots idogt spanande syntes ingen. Fågellivet var mer eller mindre dött. Endast någon enstaka talgoxe hördes.

Snön hade börjat lägga sig så smått och isen hade gått upp här och var. I ån skapas det naturliga skulpturer under den här årstiden.Lisbeth och Gubben i en uppgrävd grillplats.

En fluga landade på Lisbeth och framför oss såg vi en spindel på snön. Trots letande på nätet och i Lisbeths spindelguider har jag inte lyckats identifiera den. På nätet kallas den snöspindel, men det namnet är nog inte det rätta.

Kortvågsradion hade jag förstås med mig och det blev en telegrafikontakt på 40 m bandet med Hans-Olov, SM7FIG i Tranås. Det var nästan ingen aktivitet på bandet. Mest hördes brus likt bruset från Aleån.

1878 var Selets bruk troligtvis Norrbottens största industri- och arbetsplats. Idag är Selets bruk ett naturskönt naturreservat med anor ända ifrån 1700-talet och idag ett mycket populärt utflyktsmål.
Område är skyddat igenom både sin naturskönhet och sitt kulturhistoriska värde.
Vid Selet har mycket gjorts för att underlätta för besökare - information, stigar, rastplatser, toaletter m m.