Exkursion

Söndag 2014-01-12

NOFs exkursion till matningar i Luleås omgivningar genomfördes idag i den bitande nordanvinden. Vädret uppmuntrade inte till att stanna länge på samma plats, men vi fick bland annat se:
- 5 mesarter vid Gäddvikssundsmatningen
- Sparvhök vid Storträskmyran
- Nötskrika vid Storskrattmyran och Gräsörenbron
- Gräsand vid SSAB-dammarna.

Hälsar,
Lisbeth, Kjell och Jan-Olov

Ovanstående rapporterade Jan-Olov Johansson på NOF:s, Norrbottens Ornitologiska Förenings, hemsida. Jan-Olov är föreningens ordförande. Lisbeth och jag fick en förnämlig guidning till flera vintermatningar och andra lokaler denna söndagsförmiddag då utetemperaturen låg runt -13 C. Tusen tack Jan-Olov!


Jan-Olov och Lisbeth kikar på två gräsänder i isfria SSAB-dammarna


Jan-Olov fyller på frö i matningen vid Storträskmyran i naturreservatet Ormberget-Hertsölandet.

Här har vi hamnat, nära föregående matning, på P-platsen vid den stora sjön Hertsöträskets södra del. Härifrån gick vi några hundra meter till matningen vid Storskrattmyran där vi ståendes intog vårt termoskaffe. Hertsöträsket ligger i hjärtat av det 2200 ha stora och stadsnära naturreservatet Ormberget-Hertsölandet (skötselplan pdf).

Vi åkte tillbaka samma väg som vi for in på till reservatet. Framme på Hertsövägen åkte vi vänster ca 500 m och tog av höger vägen till Gräsörenbron. Redan vid infarten tittade vi på en vintermatning och strax innan Gräsörenbron finns ytterligare en matning. Det är den senare matningen som Jan-Olov riktar kameran mot. Till höger i bild skymtar Gräsörenbron. Bron är avstängd för genomfartstrafik. Jan-Olov berättade att Gräsörenbron är den  förnämsta skådarplatsen i Luleå vid rätta tider under året.