Ringmärkt nötkråka

Den 16 oktober hade vi besök av en ringmärkt smalnäbbad nötkråka i Lisbeths fågelmatning utanför köksfönstret på Kantarellvägen i Sävast. Foto finns här. Två veckor senare kom troligen samma nötkråka på besök igen. Jag försökte fotografera ringen, men lyckades bara med att få med en del av den och med svårt tydbar märktext.


Kamera Nikon Coolpix P510 med 42x optisk zoom
I den förnämliga tidskriften Trädgård Norr nr 4/2013 finns en artikel med rubriken "Fågellivet i och kring våra trädgårdar - Trastar och nötkråka". Artikeln ögnade jag bara igenom på stadsbiblioteket i Luleå, så numera är Lisbeth prenumerant. Artikeln är författad av den kände ornitologen Jan Andersson i Boden. Så jag mejlade Jan och frågade om det skulle kunna gå att spåra vilken individ det är som är ringmärkt. Jan har nu konsulterat ornitologkollegan Ove Stefansson i Boden som svarade:

Det finns åtta som är märkta med 62205xx 2010-2011 så det går tyvärr inte att få fram vilken det är av bilderna.

Det var ju intressant att få veta att den här bodennötkråkan är en av dessa åtta och som huserar i Sävast ibland. Här finns det rätt så många planterade cembratallar, men kottarna lyser tyvärr med sin frånvaro. Om nu inte nötkråkorna har grävt ner alla.

En intressant artikel med rubriken "Något om nötkråkan och invasionen hösten 1995" författad av Karl Gustav Erixon, 1996 finns att hämta här.