Hjälstaviken 12 maj 2013


Hjälstavikens naturreservat, beläget mellan Enköping och Sigtuna, är den vassaste fågellokalen i Sverige på fastlandet norr om Falsterbo och Getterön. Den 26 maj invigs ett, för alla kategorier av besökare, lättillgängligt gömsle för fågelskådning.


En solig, men blåsig söndagsmorgon, besökte Tomas, Angelika och jag det nästan färdiga gömslet med nya spänger och gångvägar dit. Mötte en skådare på spången som inte var helt begeistrad över anläggningen. Han menade att den tar bort känslan av att vara ute i ren och skär natur. Möjligen att den fyller ett socialt behov för naturintresserade menade han. Hur negativ får man egentligen vara? Han glömde bort att inte alla har möjlighet kravla runt i vassen och balansera längs vattenfyllda diken. En riktig glädjedödare var han!


Inne i gömslet var det närkontakt med många (!) dvärgmåsar, mängder med skrattmås, fisktärnor, brunänder, grågäss m m. Ett par vassångares surr lyckades inte mina trötta öron uppfatta. Medljuset gör gömslet till en perfekt fotograferingsplats.


En fisktärna på en flotte utanför gömslet.


På motsatta sidan sjön står ett stort fågeltorn. Här såg vi ett 10-tal svarttärnor!


En svarttärna på mycket långt håll plåtat med en iPhone 4S genom skådartuben. Alla övriga foton är också plåtade med mobilen.