Luspebryggans fågeltorn
Åkte i förrgår för första gången till det jättestora naturreservatet Stubba i Lappland för att tillfälligt sätta upp min amatörradiostation där. Det handlade om att som radioamatör delta i "jakten" på svenska naturreservat, s k SMFF-områden. Vägen mot Ritsem, strax norr om Porjus, går inledningsvis genom reservatet. Lockad av en fågeltornsskylt hamnade jag oförhappandes vid Luspebryggans fågeltorn i reservatet, nyligen uppfört av Gällivare Naturskyddsförening. Vilket fågeltorn! Sannolikt Sveriges vackraste!Utsikten från övervåningen är magnifik med Stora Lulevatten nedanför och Sarekfjällen i horisonten. Tvärs över vattnet och ca 4 km från bortre strandkanten ligger den stora mosse där Lancasterbombaren Easy Elsie kraschlandade under andra världskriget.Här är Sarekfjällen sedda genom kamerans enorma zoomomfång, upp till 80x.


Anslagstavlan informerade föredömligt om den fågelräkning och ringmärkning som sker under våren. Att dvärgsparven häckar här visste jag inte. Kollade i efterhand på Svalan och där fanns rapporter från den 1 juli förra året och den 24 juni i år.


Kanske dvärgsparv finns kvar? Tog en lång promenad, men inget hördes eller sågs. Körde med bilen till f d Luspebryggan, men lyckades inte med att hitta någon gångväg till den myr som var angiven på informationstavlans karta,

Nedan en video med amatörradioaktiviteter från tornet m m.