En vecka i Norrbotten

Förra lördagen den 9 juni och strax innan midnatt anlände Lisbeth och jag i varsin bil till Sävast. En nätt liten 100-mila färd blev det från Jordbro.

En söndagsmorgon utan DN är en ingen riktig morgon anser Lisbeth, speciellt eftersom NSD inte kommer ut på söndagar.

Det är ibland oundvikligt att inte låta bli att besöka IKEA i Haparanda 15 mil från Sävast. Ovanligt avstressande blev besöket då det var få kunder där. Utplock och hemfrakt av möbler fixar IKEA galant.

Det är än mer oundvikligt att inte samtidigt besöka Alko i Haparandas grannby Torneå. Mesimarja (åkerbärslikör), den ädlaste av alla likörer är något som inte Systemet har på hyllan.

En sen kväll när det var barnbarnsledigt blev det en biltur till Åkerby för att besöka det pyttelilla naturreservatet med samma namn. På vägen dit blev det ett fotostopp på bron över Luleälven mellan Norra och Södra Bredåker. En jagande jorduggla över åkrar i Norra Bredåker lyckades jag inte med att plåta.

Till naturreservatet Åkerby är det knappt 1 km vandring från P-platsen. Vår förhoppning att få se den sällsynta och lilla orkidén norna blev infriad.

I reservatet såg vi ett bestånd med guckuskor. Det blir garanterat ett återbesök där om någon vecka för att se dem blomma.

Stilla flyter Lillån som avskiljer Sävast och Sävastön.

I en liten skogsglänta på Sävastön finns blommade hjortron.

Där blommar också åkerbären.På Sävastön finns den lilla Hamptjärnen. Krickor, bläsänder och gräsander finns det där.

Enorma bestånd av maskrosor förgyller marken här och var. Stora bestånd av gullysande åkersenap tävlar om den guldgula prakten.


En vacker aurorafjäril nära Kantarellvägen i Sävast lyckades jag endast fotografera då den hade vingarna ihopslagna. Det övre hanfjärilsfotot är hämtat från Wikipedia.

Min amatörradiostation SM0FOB blev förstås snabbt installerad. Den lågt hängande trådantennen hade överlevt vintern. 50 MHz bandet öppnade upp stundtals med kontakter i södra Europa. En större amatörradioexpedition, SE2EE, vid vraket av Lancasterbombaren nära Porjus, blev det en snabb kontakt med.

Bodensonen Eyvind Johnson hade inte sett några blommande äppelträd förrän han hade besökt Stockholm. Numera finns det härdiga sorter, som Lisbeths blommande kanadensiska Rescue.


Storspov och småspov trivs bra på helikopterflygfältet i centrala Boden. som här i lördags den 16 juni. Spovarna är fotograferade med ett underverk till kompaktkamera, Nikon Coolpix P510. Småspoven och storspoven är fotograferade handhållet med 42x optisk zoom plus 2x digital zoom, vilket motsvarar hela 2 m brännvidd.