Skeppsholmen runtVid kajen nära Slussen i Stockholm den 8 februari tittade solen fram och det tidigare kyliga vädret hade mildrats till ca minus fyra grader. Jag hade stämt träff med min skådarkompis för lite avspänt fågelskådande. Vi hade tänkt börja med lunch, men den tilltänkta restaurangen Zum Franziskaner i Gamla stan hade en halvtimme kvar till öppnandet. Under gårdagen hade det det rapporterats vittrut, även kallad Borgmästaren, från kajerna. Vi träffade på några skådare som hade sett havsörn över Strömmen och en smådopping alldeles nedanför Katarinahissen. Ingen vittrut hade setts. Vi blev lotsade till smådoppingen, som dock hade passat på att gömma sig. Lunchen bestod av husmanskost, strömming till kompisen och stekt salt sill till mig plus varsin stor stöl. Efter det att lunchen var klar gjorde vi ett förnyat försök att få se smådoppingen, men det blev nil. Det hade börjat snöa och vi passerade bl a ett stort antal trutar, både i sjön och uppe på kajerna på till matbordet nära Kungsträdgården. Där fanns fanns de vanliga vinterfåglarna, bl a gräsander, sothöns och knölsvanar. Vi bestämde oss för spana in Skeppsholmen. På vägen dit utanför Grand Hotel, där det pågår arkeologiska utgrävningar, var det gott om gråsparv. Min matning hemma i Jordbro har gråsparvar lämnat för gott. Vid skeppsholmskajen intill vandrarhemmet tillika skeppet af Chapman var det en större ansamling av gräsänder, viggar och knölsvanar som slog följe med oss. I motsatt riktning, som flocken, kom tätt simmande ett par bestående av en grågås och en vitkindad d:o som hade fattat tycke för varandra. Längre fram mot Kastellholmen låg det mycket storskrake. Flera av dem var vackert gräddfärgade. Sedan var det slut på skådandet och snöandet fortsatte.


I närheten av Torpedverkstaden stod två ynglingar och snyggade till en gran med hyvlar på skaft. Det ska bli en mast till en båt som byggs i ett hus intill sade de. Vi blev välkomnade att titta på bygget. Där höll två andra ynglingar på och snickrade för fullt. Det ska bli en kopia av en 20 1/2 fots seglande lotsbåt som byggdes på 1910-talet.

I videoklippet nedan kan ses lite från vår rundvandring på Skeppsholmen.Vi behövde värma oss efter promenaden och siktet var inställt på Irish coffee. Det var tillfälligt eftermiddagsstängt överallt i Gamla stan, men restaurangen Järnet fixade det trots att deras bar var stängd. Det blev var sina två stadiga Ic. Under pendeltågresan hem läste jag i NOF:s två senaste nummer av Fåglar i Norrbotten.  I nummer tre finns en imponerande sammanställning av det som rapporterades under 2010. Flera arter visas med 5-års sammanställningar i form av diagram och fyndkartor. En mycket användbar sammanställning är den som visar arternas första och sista årsobservation. Så nu vet jag att de första bofinkarna anländer till Boden runt den 2 april och har försvunnit runt den 5 november.


Det var mörkt ute när jag kom hem. I köket fortsatte läsningen ...

Ingen vittrut såg vi. Det är nästan alltid så för oss att vi precis missar rapporterade obsar. Vittruten blev rapporterad från Strömmen idag den 9 februari.
.