En annorlunda skådartidning


I USA är fågelintresset stort och omsätter mycket pengar. För fyra år sedan fanns det 50 miljoner invånare med någon form av fågelintresse. Fågelmat- och skådarindustrierna omsatte då årligen nästan 90 miljarder kr. Naturligtvis finns det där många tidskrifter av olika slag. En tidskrift av lättillgängligt och trevligt slag verkar Bird Watcher´s Digest (BWD) vara. Den drivs av ett skådande familjeföretag och har funnits i över 30 år. Om dess historia finns att läsa här. Vad upplagan är idag gick inte att få tag i, men 1993 var den 80 000 ex. Det som först frapperade mig är den tjusiga layouten och vackra foton. Något som förhöjer läsningen.

BTW kommer ut 6 ggr per år och nu finns den också lätt tillgänglig via nätet som en e-tidning. I det formatet har de lyckats mycket bra med att utnyttja vad som då är möjligt göra i fråga om t ex videor, talande artiklar etc.

För att läsa tidningen behövs en app. En sådan finns för både Android- och Apple-manicker. Min manick är en Apple iPad 2. Här finns att läsa om appen för Apple. När appen startas blir tidningen efter betalning tillgänglig i Apples Tidningskiosk i manicken.

Nedan finns det några skärmdumpar jag gjort i min iPad 2 från de senaste två numren av tidningen.


Det här är förra årets sista nummer av tidningen. Att gråsiskor också finns i USA framgår med vacker tydlighet.


I innehållsförteckningen ovan ses något som skiljer e-tidningen från pappersutgåvan. Det är tillägg såsom videor och ljudsatta inslag i form av tal och annat.


I förra årets sista nummer finns en artikel om skådare som efter fyra timmars flygresa från Anchorage i Alaska ut över Berings hav landar på ön Saint Pauls Island. Det besöket skulle jag gärna vilja göra!


Utrustningtester finns det. Här testas handkikare i mellanprisläget. I en annan test talas det det varmt om en 8x20 monokikare av fabrikat Leitz, som har ett medföljande tillbehör, som omvandlar den till en makrokikare. Här har en holländare testat den mer ingående än i artikeln.


Fotografierna är genomgående utsökta. Årets första nummer har fokus på ugglor. Även jordugglan finns i USA. Lägg märke till videoklippet som ses på fotot ovan.

Till en s k full HDTV kan via en HDMI-ingång anslutas olika manicker för att med hög kvalitet visa filmer, foton etc. En iPad 2 (också senaste iPhone modellen) kan med en adapter anslutas till en sådan TV. Jag provade att titta på tidningen med min TV. Att läsa artiklar på TV:n är inte något som görs i första hand, men att titta på tidningens videor och lyssna på ljudinslagen går alldeles utmärkt. Se exempel i videon nedan. Tyvärr går det inte att videofilma med samma kvalitet som TV:n har.

Här är innehållsförteckningen i årets första nummer. Nå vad kostar tidningen? e-böcker är inte billiga som oftast. Bara ca 20 % lägre pris än papparsutgåvorna.  Den här tidningen med sina dryga 120 sidor är skamligt billig. Lösnummer för 7 kr och en helårsprenumeration för 38 kr.
.