Snön

När snön inte kommer som den brukar göra uppe i norr pratas det mycket om varför den inte gör det. När snön väl kommer pratas det också, men då pratas det om den stora snömängden jämfört med föregående år. Om hur jobbigt det är att skotta infarten, plogvallens förbannelse och de jobbiga takrasen.


Infarten
Här uppe är det nödvändigt att ha bil oavsett skick. Bilprovningen måste vara extremt snäll som släpper igenom 40-åriga bilar som haft ett tjugotal ägare och rullat över 30 000 mil. Att också avställda bilar rullar häruppe är inte helt ovanligt. Risken att åka dit är obefintlig och torskar man är den ekonomiska vinsten större genom att ta böterna. Att bilen skulle vara farlig för andra trafikanter finns inte i medvetandet.  När snön väl kommer gäller det att snabbt som f-n få bort den från garageinfarten till huset. Annars är risken stor att det uppstår en stor, knappt hackbar, snömassa framför garaget. Bilar utan motorvärmare existerar inte här och inte heller storstadsfenomenet dubbfria vinterdäck.

En alldeles underbar väggalmanacka är Pessimistens almanacka av Charlotte Lindmark med foton av Viveka Österman. Köp den!

Plogvallen
Den allra största fasan är plogvallen som uppstår utanför garageinfarten när plogbilen kommer efter två dagar eller mer efter ihärdigt snöande. Den vallen kan knäcka den starkaste skottarrygg. Den måste omedelbart skottas bort. Annars är det kört med utfarten från infarten. Förra året hade vi en plogvall som var nästan 1 1/2 m hög. Vi hade vid ett tillfälle olovandes skottat över snö från infarten till andra sidan vägen. Troligen var den plogvallen ett resultat av plogbilförarens hämnd.

Takras den 5 januari 2012, Kantarellvägen i Sävast i Boden

Efter två timmars jobb är takraset borthackat och bortforslat
Takras
Och så det riktigt farliga, takras! Blir det plötsligt lite varmare så är takrasen på G. Här hade snön rasat ner från garagetaket. Det hörs bra när rasen inträffar och här blev bron (norrländska för entré) begravd. På fotot ser det inte ut att vara så mycket snö som rasat. Men hade någon stått där när raset kom, så hade troligen inte den personen överlevt. Raset bestod av en tjock, kompakt issörjig och mycket tung snömassa. Den går inte att skotta bort. Den måste hackas upp bit för bit för att bli bortforslingsbar.

En skogsväg i Gamla Sävast den 6 januari 2012

Men allt det besvärliga uppvägs dock av hur vackert det blir i naturen. Det är knäpptyst och supervitt. Det går inte att gå i skogen utan snöskor eller skidor. Men skogsvägar och skoterleder är bra vintervandringsvägar.

Kantarellvägen i Sävast den 9 januari 2012

Snömännen med sina snöslungor har nu polerat infarterna och skurit in i snömassorna som med tårtknivar. Ingen kvinna här har någonsin setts bakom en snöslunga och inte heller knappt på en snöskoter.
.