The Big Year


Mark Obmasciks bok The Big Year kom ut för sju år sedan. En helt galen berättelse om tre fågelskådare, alla män förstås, som tävlar om att slå rekordet att skåda flest arter under ett kalenderår i Nordamerika. Skådandet är delvis hänsynslöst och med livsfara. Av boken har det nu blivit film. Filmen med samma namn som boken hade USA-premiär idag.

Recension i New York Times här

Trailrar m m här

Den spännande boken kostar 113 kr inkl frakt hos Adlibris

Den finns också översatt till svenska med titeln Det stora året. Kostar 169 kr hos Adlibris. Adlibris skriver om den svenska utgåvan:

Den Pulitzerbelönade Mark Obmascik har skrivit en hisnande bok om tre excentriska fågelfanatiker och om deras vansinnestävling: att under ett år vara den som sett flest fågelarter i Nordamerika och att enbart ägna sig åt detta.

Det Stora Året följer tre män på en desperat jakt som nästan kostar dem livet. Från Rio Grande-dalen i Texas till nordligaste Kanada driver tävlingen de tre kombattanterna genom glödande öknar och stinkande träsk till ett möte med ett purket bergslejon och några av historiens mest lopphärjade hotellmadrasser.

Sandy Komito är en pensionerad industrientreprenör från New Jersey som 1987 satte rekordet med 721 arter och detta år vill trygga sin plats i täten för eftervärlden. Komito är en dryg typ som fullständigt struntar i vad andra tycker. Han älskar fåglar men också att vinna och att reta gallfeber på folk.

Al Levantin är från Bronx och liksom Komito välbeställd pensionär med en bakgrund som kemist och företagsledare. De båda har därmed de viktiga förutsättningarna för att lyckas med ett Fågelår: tid och pengar.

Greg Miller, den tredje deltagaren i tävlingen, förblir länge okänd för de andra två. Det han saknar i praktiska förutsättningar - han är i stort sett pank och i urusel fysisk form trots att han är en generation yngre än sina medtävlare - kompenserar han med ren desperation. För den olyckligt nyskilde Miller, som till vardags är programmerare på ett kärnkraftverk, är passionen för fåglar ett sätt att fylla behovet av tröst och mening. Hans kamp för att hålla jämna steg med sina två medtävlare är en spännande historia i sig.

Med en engagerande syrlig humor berättar Mark Obmascik om de tre galningarnas kamp mot klockan. Den oändligt egocentriske Komito, den ständigt sjösjuke Levantin och den luspanka Miller bedriver en sällsam jakt som blir alltmer spännande.

Mark Obmascik är Pulitzerbelönad journalist - och numera hängiven fågelskådare. Han bor i Denver, USA, med sin fru och tre barn.
.