Några vårobsar i Norrbotten

På onsdagsmorgonen den 27 april i Sävast rastade Lisbeth W och jag hennes vovve Pepita. På ett fält bland flertalet björktrastar och rödvingetrastar var det en trast som avvek i färgerna. Att det var en ringtrast blev det lätt att fastställa med hjälp av handkikaren. Att en ringtrast, trots sina nordliga häckningsplatser, mycket sällan ses här fick jag snart lära mig av tillströmmande skådare.

Rastplatsen vid väg 97 mitt emellan Luleå och Boden är en bra obslokal. Isen i Luleälven var uppbruten lite här och var och sandreveln var rastplats för grå- och sädgäss på onsdagsförmiddagen. På telefotot, som nästan ser ut som en akvarellmålning, ses en fiskmås och en sädgås.

På torsdagsmorgonen den 28 april vankade den här grågåsen alldeles nära vägkanten i Smedsbyn. Smedsbyn ligger intill sjön Persöfjärden någon mil norr om Luleå

Nästan mittemot Smedsbyn ligger Ängesbyn i ett fantastiskt vackert landskap. Prickarna överst i detta otydliga foto är havsörnar. Att få se sju stycken havsörnar kalasa på något på isen tillsammans med korpar och kråkor var en mäktig syn i tubkikaren på torsdagen.

Storspoven verkar vara en karaktärsfågel vid den här tiden. Den hörs och ses nästan överallt där det finns större öppna ytor. Denna granna storspov är också fotograferad på torsdagen strax efter infarten från väg 383 till Ängesbyn.
.