Örudden - 21 mars 2011


De hade utlovats soligt väder på Södertörn kring lunchtid. Så Lennart J och jag drog iväg till Örudden på Torö. En välkänd skådarlokal och som ibland även används av surfare. Skulle vi få se några vårtecken där? Det var blåsigt. Något som gjorde att det kändes extra kallt trots plusgradsläget.

En skådare fanns förstås redan där. Det var Anders Westlund. Han hade varit på plats sedan tidig morgon. Han pekade ut ett tidigt vårtecken. En strandskata som satt på snöhöljd klippa långt ute i sjön!

Anders Westlund är från Nynäshamn och har en stor förmåga att hitta de raraste fåglarna. Han rapporterar flitigt på Svalan vilket jag som amatörskådare är mycket tacksam för. Anders är dessutom en synnerligen duktig digiscopingfotograf, en av Sveriges främsta. Här kan du se strandskatan på klippan. Han har en hemsida där många av hans foton kan beskådas. Annat vi såg var bl a ejdersträck, knipor, viggar, alfåglar, havsörn och översträckande vitkindade gäss. Hemkommen såg jag på Svalan att Anders hade räknat ihop över 1 000 ejdrar. Innan vi kom till Örudden hade vi sett två vackra salskrakar i den närbelägna hamnen.Vi avslutade vår utflykt i Alhagen nära Nynäshamn. Där såg vi de "riktiga" vårtecknen, starar och en vilsekommen tofsvipa. Den utlovade solen lyste fortfarande med sin frånvaro så besöket där blev kortvarigt. Inte enbart därför, men mest p g a att det var jobbigt och halkigt att gå på snön.

Fågelskådaren m m Curt Hult besökte också Örudden och Alhagen samma dag. Curt beskrev besöket här.
.