En annorlunda fågelguide

En annorlunda fågelguide är Die Stimmen der Vögel Europas. Nej, inte på tyska, det förstår jag inte, kanske många säger. Trots bristande kunskaper i det språket är den för den riktigt fågelintresserade nog användbar ändå. Jag skulle tro att den är unik i sitt slag. Den innehåller nästan 500 artbeskrivningar tillsammans med 2 200 sonogram. Guiden har således tonvikt på att beskriva och identifiera en fågels läten. De inledande 30 sidorna handlar om fåglars läten, sonogram etc. Det medföljer en dvd-skiva med över 900 inspelade fåglars lockrop, sång etc. Dessa finns både i MP3- och WAV-format på skivan. Alla MP3-filer tillsammans är ca 1,2 GB. De ryms alltså i en lite mer avancerad mobiltelefon eller i en billig MP3-spelare. På skivan finns dessutom en kortare inspelad inledande beskrivning (på tyska förstås) tillsammans med ljudexempel.

Guiden är inbunden och kompakt, yttermåtten är ungefär som den senaste häftade Fågelguiden - Europas och Medelhavsområdets fåglar i fält. Den är dock tjockare och tyngre med sina 672 sidor.

Ovan ett exempel på innehållet. Sibirisk gransångare (Taigazilpzalp) och iberisk gransångare (Iberienzilppzalp).

Längst bak i guiden finns ett register över de medföljande inspelningarna. Information om när och var inspelningen är gjord finns. Den inringade inspelningen är en iberisk gransångares sång. Inspelad den 2 april 1998 i Portugal (Monchique i Algarve) av D. Wallschläger.

Nedan kan du lyssna på den inspelningen.

Den numera utrotade guiden Europas fåglar är visserligen lite svårnavigerad, men den har dock något mycket förtjänstfullt som inte de nyare guiderna på svenska har. För varje fåglelart finns förutom det svenska och latinska namnen även namnen på danska, norska, finska, engelska, tyska och franska  tillsammans med artbeskrivningen! I nya Fågelguiden - Europas och Medelhavsområdets fåglar i fält finns visserligen de engelska namnen, dock endast i artförteckingen längst bak.


Jag kan inte hitta att Naturbokhandeln säljer den förnämliga tyska guiden. Kanske för att den är just på tyska? Internetbokhandlarna har den förstås, t ex hos Adlibris för endast 349 kr är ett riktigt fynd!
.