Central skådning

-13 grader Celsius var det i Jordbro när jag åkte pendeltåget in till stan. Lennart J och jag skulle skåda fågel utmed Strömmen och runt Skeppsholmen i centrala Stockholm. Skulle vi få se en vitvitad trut eller varför inte en praktejder eller en säl vid Grand Hotel? På vägen till skådeplatsen och på Kornhamnstorg i Gamla stan med siktet mot Söders höjder var det ett grannt himlafenomen, tre solar och en halo.

Innan själva fågelskådandet blev det nödvändigt med en lunch i gamla anrika restaurangen Zum Franziskaner. År 1416 fick franziskanermunkarna tillstånd av kungen Erik av Pommern att ta betalt för mat och dryck och så föddes restaurangen. Från att ha legat på Österlånggatan flyttades restaurangen på 1600-talet till Skeppsbron 44 med samma adress än idag. Det nuvarande huset är det tredje på samma plats. Jugendinredningen är härlig att sitta i. (Historiska data från bordsunderläggets baksida)

Djurgårdsfärjan ankommer till Slussen i det för Stockholm vackra signifikanta blå ljuset. Finns det någon vackrare stad?

Här har jag plåtat ett glatt par som håller på att plåta sig själva.

Inga rara fågelgäster siktades på vår rundvandring. I Norrström var det mycket fågel, några hundra knölsvanar, inte så många kanadagäss men flera hundra sothöns. Det var mycket strömt och många fåglar fick kämpa tappert för att komma fram mellan isflaken.

På bron från Skeppsholmen mötte vi den här trevlige, gående och spelande (!) saxofonisten, som trots kylan spelade välljudande och tjusigt. I utbyte mot att jag fick fotografera och filma honom fick han titta i Lennarts handkikare. Tyvärr missade jag hans namn.

Och här en video som förhoppningsvis kan förmedla lite mer om vår centrala skådarvandring.
.