Snöspår

Snön föll rikligt den 5 november för första gången på senhösten i Sävast. På förmiddagen dagen därpå gick vi en hundpromenad i nysnön på Petberget i Sävast. Där såg vi ett djurspår med stora tassavtryck på en skogsväg. Där fanns också bilspår men inga spår av människor. Tassavtrycken var bra mycket större än schäferns som var med på promenaden. Det slog oss att kanske det är vargspår. Skickade foton av spåret till en journalist på Norrbottenskuriren som nyligen hade skrivit en artikel med rubriken Varg observerad i Luleå och frågade efter mejladressen till en viltsamordnare på Länsstyrelsen som var omnämnd i artikeln. Skickade också mina foton till Björn N, en radioamatörkompis som är jägare och norrbottning. Han skrev i sitt svar på mitt mejl:

Det ser inte ut att vara varg eller hund. De spårstämplarna brukar vara vara "spetsigare" framtill, samt att man brukar se avtrycket från klorna Jag tycker att spåren liknar lodjur, det är dock alltid svårt att bedöma spårstämpel på bild. Lo finns om än inte så utbrett i området. De är snygga kattor, men ställer till en hel del oreda för tamboskap bl a.

Jag inser nu att chansen att det är ett vargspår måste betecknas vara mikroskopisk. Det finns drygt 200 vargar i Sverige och utslaget på hela Sveriges yta skulle det innebära att det endast finns en varg per landruta med ca 50 km sida.

Något mejlsvar från journalisten har jag inte fått och viltsamordnarens mejladress går inte att hitta på Länsstyrelsen i Norrbottens hemsida. Det är kanske ett känsligt och farligt kapitel med rovdjur här. En jobbarkompis, härrörande från Piteå, nämnde för flera år sedan då den ruggiga filmen Jägarna gick på biograferna att filmen helt stämde överens med verkligheten :-).