Erik Rosenberg återuppstånden

Brutus Östlings förlag har helt nyligen gett ut en häftad specialutgåva av Fåglar i Sverige, 249 s. Beställde den bums från adlibris.com.

Ett mästerverk. "Erik Rosenbergs fåglar i Sverige" är titeln på denna speciella utgåva, redigerad och utgiven av Bengt Emil Johnson, Staffan Söderblom och Sten Wahlström. Boken utkom första gången 1953 och tillhör de klassiska svenska naturskildringarna. Med unik kunskap och mästerlig språkkonst levandegör Rosenberg vårt lands fågelarter, så som man stöter på dem i landskapet - deras karaktärter och vanor, deras läten och sång. Hans förtätade artbeskrivningar är läsvärda inte bara för sitt ornitologiska innehåll utan också för sitt litterära värde, sin språkliga sensibilitet och sin lågmälda humor.

I denna utgåva har det handboksmässiga tonats ned till förmån för själva texterna. Den är alltså inte ett omtryck av fälthandbokens första upplaga, utan redigerad till en bok att läsa, som ornitologisk diktning, poesi i sak. Det har blivit "Erik Rosenbergs fåglar i Sverige". Ett förord och två samtal/essäer med och av de tre utgivarna avslutar denna utgåva.


Skådarkompisen Lennart J visade mig på en klassisk avslutning om blåstjärten i Fåglar i Sverige:

"... Ornitologer, när I vandren i lavskrikans, tallbitens och videsparvens skogar, lyssnen då ock efter den sibiriska taigans Fågel Blå" Rosenberg fick aldrig se en blåstjärt. Hade han varit med oss nu hade han fått skåda en på Öland igår.Köp boken! Äger Du, som läser detta, Rosenbergs Fåglar i Sverige, första utgåvan från 1953, så skulle jag hemskt gärna vilja köpa den om den är till salu. Kanske Du känner någon som vill sälja den?

I SR:s arkiv kan avlyssnas en oförglömlig 44 minuter lång kulturdokumentär från 2002 av Bengt Emil Johnson och Staffan Söderblom om ornitologen Erik Rosenberg.

I slutet av dokumentären identifierar Rosenberg flera arter som härmas av en härmsångare i en inspelning från 1958:


Gröngöling
Koltrast
Kattuggla (inkl en unge)
Buskskvätta
Stare
Skata
Fiskmås
Bofink
Kaja
Fisktärna
Stenskvätta
Storspov (!)
Tofsvipa
Ladusvala

Otroligt!

.