Ljudbilder

Ute i naturen kanske det inte ofta läggs märke till alla ljud som hörs. Ljudbilden blir desto mer märkbar att lyssna på i efterhand. Jag har spelat in tre olika ljudbilder med hjälp av en liten japansk manick, en Zoom Handy Recorder H2 som spelar in ljud digitalt med mycket hög kvalitet i stereo, även s k surroundljud.

Här är stigen i Lissma som leder till fågeltornet en förmiddag. Förutom fågelsång hörs ljud från trafiken på Lännavägen och vägen mellan Jordbro och Huddinge. Ofta är det lågfrekvent ljud från trafiken. Pendeltåget 5 km bort hörs svagt. Ljudinspelningen (stereo MP3) är 5 minuter lång och den kan hämtas här.

Här är jag uppe i fågeltornet vid Lissmasjön samma förmiddag. I sjön är det över hundra skrattmåsar vars ljudbild mer eller mindre dränks av trafiken på Lännavägen och vägen mellan Jordbro och Huddinge. Ett flygplan hörs passera och pendeltåget hörs väl. Ljudinspelningen är 6 minuter lång (stereo MP3) och den kan hämtas här.

Och här är jag uppe i fågeltornet i Sandemar som ligger nära saltsjön söder om Dalarö. Här hörs inga trafikljud. Det var blåsigt med lite regn då och då på kvällen, något som påverkar ljudbilden. Ljudinspelningen är 7 min lång (stereo MP3) och den kan hämtas här.
.