I torsdags förra veckan skrev Juoni Ylipekkala på NOF:s Forum:
- På lördag tävlar minst 332 fågeltorn i Finland mot varandra om vilka som observerar flest fågelarter. Det är ett utmärkt PR-tillfälle för fågelskådning. Jag har varit på Alkunkarinlahti i Torneå många gånger och lokal-TV, lokal-radio eller tidningsfolk har besökt tornet nästan varje år ...
Lisbeth och jag hade redan planerat att åka till IKEA i Haparanda och till Alko i Torneå på lördagen, så detta passade oss perfekt. Från Sävast till Alkunkarinlahti uppskattades det med mobilens GPS vara 155 km bilfärd, som skulle ta 2 timmar och 35 minuter. Och det utlovades bra väder på lördagen.
Tidigt på lördagsmorgonen snöade det ymnigt trots den den goda väderutsikten. En titt på manickens (iPod Touch) väderapp (Weather Pro) visade att ett lokalt regn/snöväder rörde sig snabbt norrut och skulle passera Torneå innan vi skulle vara där.
Kvart över åtta åkte vi först till hundpensionatet nedanför Gruvberget i Boden och lämnade in vovven Pepita. Framme i Haparanda tog IKEA-besöket sin rundliga tid. Utanför var det mest finska registreringsskyltar samt svindyra ryska och norska suvvar. Vi passade på att luncha. Maten var identisk med den i alla andra IKEA-hus i Sverige, typ fläskytterfilé med bärnässås. Vi saknade någon form av lokal mat, typ renskav, men den lyste med sin frånvaro tyvärr. IKEA är placerat i ett mycket stort stormarknadsområde som håller på att bli ännu större.
Torneå vill inte vara sämre. Vi besökte där en inomhusgalleria i nästan samma storleksklass som gallerian på Hamngatan i Stockholm. Det första vi mötte där var en skönsjungande kör som sjöng omväxlande på finska och svenska. Innan hade vi kollat upp att det finns en bokhandel där. Bodens enda bokhandel har kånkat. men den här bokhandeln såg ut att leva gott. Där fanns gott om böcker lämpliga för fågelskådare. Något bok- eller kartköp blev det dock inte.
Innan hade vi också kollat upp det finns ett Alko i Torneå. Där köpte vi, enligt personalen, finsk äkta åkerbärslikör (Mesimarjalikööri, 0,35 l, varunummer 001966, 15,35 euro). Likören finns i Alkos katalog, men inte på Alkos webbsajt. I Sverige finns den inte att köpa. Denna förnämliga likör har beskrivits så här av bloggaren Gitos mat:
... Jag är inte mycket för sötsaker, och ännu mindre för söta drycker, men Mesimarja var nog det godaste jag någonsin druckit. Som sommar på flaska: smultron, jordgubbar, hallon, sol, kobbar och skär ...
Det stora naturområdet Alkunkarinlahti som till största delen består av restaurerad våtmark ligger ca 9 km från Torneå.
Kartan visar p-platser, norra fågeltornet (torn 1) och det södra (torn 2). Koordinaterna för den södra p-platsen är N 65º 46.564' och E 24º 13.001'.
Lisbeth i bild, plåtad med manicken, med det norra fågeltornet (torn 1) i bakgrunden. Ända från p-platsen är denna träväg anlagd. Det går således att ta sig fram med t ex rullstol ända fram till tornet. Vilobänkar finns på var 50:e meter och fågelholkar på var 20:e meter! Inga fågelskådare, tidnings- eller tv-folk såg vi till. Nära tornet vid en förnämlig rastplats satt en familj med iranskt ursprung och värmde sig vid en brasa. Det var endast tre grader varmt. Packisen i havet hjälpte nog till att hålla temperaturen nere. Familjen var naturkunnig och kunde berätta att fåglarna kanske skulle anlända först om ett par veckor i större antal.
Här är en panoramavy (ca 180º) högst upp i tornet. Vyn är plåtad med en Sony NEX-5 kamera. Klicka på bilden två gånger för förstoring. Som synes är det ett mycket stort våtmarksområde. Det södra tornet kunde ses ca 700 m bort. Vi såg enstaka skedand, bläsand, kricka och sångsvan.
Från södra p-platsen var det mestadels spångat fram till en rastplats med vindskydd och en grillplats med upphuggen ved. Tornet står helt nära rastplatsen. Längs spången var det också här tjusigt markerat och fågelholkar var uppsatta var 20:e meter. Inga nedhuggna träd här inte. Spången slingrade sig vackert fram mellan stammarna.
Panoramavy framme vid det södra tornet (torn 2).
Väderstreck borde alla fågeltorn vara utrustade med!
Här också något som saknas i de flesta fågeltorn. En hylla att vila armbågarna på och med plats för fågelguiden och handkikaren. Bravo!
Genom kameratelet såg jag att en familj hade kommit upp i det norra tornet. Det såg lite läskigt ut med barnen sittande på översta räcket.
Genom kameratelet sågs denna höga boplattform för rovfågel.
När jag förstorade bilden i kameran syntes det att boet var bebott. Vi hade tyvärr ingen tub med oss för närmare koll. Kanske är det en fiskgjuse som syns i boet?
Lisbeth såg ett småfågeltåg som landade nedanför tornet. Det bestod av många bergfinkar, bofinkar, grönfinkar och grönsiskor som samsades om utlagda solrosfrön.
Något liknande besöks- och skådarvänligt ställe har vi har aldrig sett tidigare. Hit kommer vi att åka fler gånger. Det är ju bara 2 1/2 timmas bilresa från Sävast.
.