Dagsutflykt i Lappland

Polarull Vägen mellan Messaure och Vaikijaur

Gott om ren på vägen mellan Messaure och Vaikijaur

Den 21 juli 2017 gjorde vi (Lisbeth, Lapphunden Gubben och jag) en dagsutflykt i Lappland. Lappland är Sveriges största landskap och utgör en fjärdedel av Sveriges yta. Lappland brukar kallas Europas sista vildmark. Vi startade i Sävast i Boden. På väg 97 norrut passerade vi först Harads. Sedan blev ett litet stopp i Edefors där 97:an passerar över Stora Lule älv. Lisbeth plockade där rejält med åkerbär för senare syltkok. Gränsen till landskapet Lappland passerades efter en timmes bilfärd från Sävast. Till Vuollerim söder om Jokkmokk är det 10 mil. Där på den blommande Porsiudden, på andra sidan älven, gjorde vi ett längre stopp för lunch. Vi fortsatte vidare norrut utmed Luleälvens norra strand. Efter drygt tre mil passerade vi över dammen till Messaure kraftverk. Dammen är 110 m hög och kraftverket är nr 5 i storlek i Sverige (461 MW).

Efter någon mil vek vi av till vänster på en liten grusväg och efter fem kilometer var vi framme vid naturreservatet Serri:s entré, vårt egentliga resmål. Lisbeth fick syn på tre tretåiga hackspettar i reservatet. Hjortron var det gott om, men tyvärr inga mogna.Bildspel


VideoEfter besöket i Serri vände vi tillbaka till Messaurevägen och vidare till Jokkmokk för diverse shopping. Inalles blev dagsutflykten 31 mil lång. Milen kändes dock som korta mil då vi färdades nära storslagen natur och vildmark!