Besök i Snödmossens fågelmatning


Lördagen den 14 mars 2015 var det ett härligt vårvinterväder i Boden. Otroliga nästan 10 grader varmt! Lisbeth, vår lapphund Gubben och jag var på vandring till en fågelmatning som jag tidigare hade hört talas mycket om. Förra våren hittade vi den inte. Vi startade i Norra Svartbyn och nu hade vi tur. Efter att inte ha sett eller hört någon fågel på 4 kilometer kom vi fram till ett fågelskådarparadis. Vi mötte där Roger Nordmark för första gången. Han och barnbarnet Elsa höll på med att fylla fågelfrön i en av de många matningarna som finns där. Roger är en mycket känd fågelskådare och ringmärkare i Boden. Han är medlem i skådargruppen Gråspettarna som brukar hälsa på hos våra vänner Kurt och Birgit ibland. Gubben härstammar från deras lapphundskennel Raidis. Rogers familj med flera satt bänkade framför den lilla ladan och grillade hamburgare och bakade pannkakor över öppen eld. Roger berättade att fågelbesöken nu hade minskat något. Fåglarna har annat för sig just nu. Trots det tror jag att jag aldrig har sett så många domherrar samtidigt på ett och samma ställe. Spettar och nötkråkor brukar besöka matningen i stora antal berättade Roger också. Med mobilen spelade han upp spillkråkans läte med hög ljudvolym. Inom fem röda sekunder kom en spillkråka flygande och satte sig i en björk. Att besöka den mäktiga fågelmatningen blev en stor upplevelse för oss. Gubben "bråkade" lite med skoterförare och skidåkare på dit- och tillbakavägen. Men vi tror att han hade kul hela tiden. Fyra timmar kändes kort.


LADRIKETS FÅGLAR  På strövtåg i Norrbottens kustland
Albert Bonniers förlag AB - Stockholm 1969
Text Jens Wahlstedt   Bild Olle Hedwall

Utdrag ur boken

De gamles ängar
... Snart var jag inne på odlingsvägen. Det var egentligen märkligt hur snabbt snön försvunnit och ätits upp av vårsolen.. För endast en vecka sedan hade snöstråken gått härs och tvärs över ängarna, men nu lyste det gult och brunt och grönt mellan de silvergrå norrbottensladorna. Storspovarna var redan här. Deras långbenta, långnäbbade silhuetter kunde ses lite varstans på ladtaken, och nejden genljöd av spovdrillar.
   Uppe i granskogen började det blänka av smältvatten i hjulspåren och jag fick snart lämna cykeln efter vägkanten. Granarna stod mörka och kurade kring vägen när jag fortsatte till fots ut mot Snödmossen. Men så plötsligt vidgade sig skogen, trastsången svepte ut med kvällssolen över det tysta landskapet - och där låg de gamles ängar.
   Odlingarna kring Snödmossen är en av de vackraste platser jag känner till här i kustlandet. En disblå aprilkväll inramas vidden av konturlös myrskog, och orrspel och tranrop hörs glasklart över nejden. Det är något tidlöst och genuint norrbottniskt över dessa ängar, slåtterstugor och oregelbundna ladkuber. ...Fågelmatning/fågellokal Snödmossen 14 mars 2015
Senaste observationerna
Artlista