En liten lapplandsutflykt


Igår gjorde Lisbeth och jag en liten utflykt till ett nybildat naturreservat i Vuollerim i Lappland. Bara en timmes bilresa dit från Sävast i Boden. Det lilla reservatet heter Vuollerimskogen och ligger mer eller mindre i själva samhället. Den strömmiga smala vägövergången av betong, vid reservatets nordspets, avgränsar Spegeldammen och Lilla Luleälven. Vi vågade inte köra över med bilen. Det bekymrade dock inte den hord av älgjägare, vilka med sina bilar körde över i full karriär och åstadkom meterhöga vattenkaskader. Älgjakten hade precis startat. Med tanke på den mängd bösskott som hördes bör området vara synnerligen tätbefolkat med älgar. "Huvudsyftet" med reservatsbesöket var förstås att sända med amatörradion i bilen. Med 70 watt sändareffekt till en sprötantenn monterad på dragkroken lyckades jag etablera en telegrafikontakt på 40 meters våglängd med en likasinnad naturintresserad radioamatörherre, som befann sig i ett naturreservat i Ystadstrakten. Det var oroligt i de högre atmosfärslagren på grund av ett solutbrott. Radiosignalerna blev svagare och svagare och efter ett tag hördes ingenting alls på kortvågsfrekvenserna.



Vi åkte vidare till Jokkmokk och i Fjällträdgården där återfann Lisbeth den fågelmatning hon besökte i december förra året. Nu var det tomt med fåglar och mat. Förra gången var där bl a lavskrikor (favoritmaten är Falukorv) och lappmesar. För några veckor sedan försökte jag få syn på dvärgsparven vid Luspebyggan nära Porjus. Ingen dvärgsparv där, men en av Kjell Wågberg snidad sådan i f d Posthuset inhandlades som kompensation. I ICA-butiken köptes en hårdost från närbelägna gården i Skabram. Skabramosten tillverkas av mjölk från gårdens fjällkossor. Ostens kilopris är hälften av priset för svenska kräftor. Prisvärt för en sådan välsmakande och synnerligen dryga ost.

Från bron över Luleälven i Edefors, 2 mil norr om Harads, siktade Lisbeth ett 20-tal rastande sångsvanar. En mäktig syn och även hörbar sådan. Se videoklippet nedan.



Första synliga norrskenet, efter årets ljusa period, siktades på kvällen i Sävast runt 22-tiden. Det var dagens solutbrott som sett till att det blev norrsken. Den suddiga vita fläcken till höger i fotot är den nästan fulla månen. Ljuspunkten nära horisonten i NV är Jupiter.