Norrsken (uppdaterad 28 nov 2011)


Ett norrsken syntes i Sävast igår kväll vid 22-tiden. Inte så starkt och först som en jättestor smal regnbågeliknande form, som sträckte sig från öster till väster. Att norrskenet skulle kunna ses i Norrbotten framgår ovan av den grafiska realtidsbilden. Den är framställd av NOAA Space Weather Prediction Center i USA.


Här är kamerans supervidvinkel riktad norrut och Karlavagnen syns mitt i bild. Boden C ligger i riktning mot huset. Fotot kan förstoras genom att klicka på det.


Och här är kameran riktad österut och norrskenet ses svagt till vänster i bild. Framför horisontljusen finns Malmbanan och väg 97. Orions bälte ses till höger i bild.


Uppdaterad 28 nov 2011: Institutet för rymdfysik, IRF, i Kiruna har en kamera (8 mm objektiv ca 180 grader) som tar bilder på norrsken. Jag plockade fram ett foto från samma tillfälle som ovan i Sävast. Att det är bra mycket häftigare att se norrsken längre norrut är det ingen tvekan om.

IRF, Kiruna - 24 nov 2011 kl 22:02 - Norr är rakt upp i bild


STF:s fjällstation i Abisko har installerat en s k Aurora Sky Station på toppen av en linbana, något som lär speciellt attrahera japaner. Där finns en kamera som lägger ut live-foton på nätet.
.