Utflykter

Jag kunde inte motstå att köpa ett 1-mans enkeltält hos Lidl. Det väger bara 1.5 kg och tar inte mycket utrymme i ryggsäcken. Tog med det till Sandemar för resprovning den 15 april på Tranströmers födesledag. Funktionellt och snyggt uppbyggt. Perfekt som vindskydd och enklare övernattning. Frågan är om myggnäten klara norrlandsknott? Kostade ynka 165 kr.

I Sandemar var svalört den dominerande blomman följd av tussilago samt enstaka blåsippor. Hördes bl a mindre hackspett, rödvingetrast och taltrast. Sågs bl a krickor, större strandpipare, ejdrar och rödbenor. Sandemar ligger ca 15 km från min bostad.

Lissmasjön i Huddinge ligger närmare till. Cykelavstånd eller 10 min med bil. Detta är inte Lissmasjön. Det är Lissamdalen intill sjön som har fått mycket vårvatten. I horisonten ligger f d Ågesta atomkraftverk som en gång i tiden försörjde Farsta med fjärrvärme. Kraftverket blev en gång översvämmat varvid det blev kortslutningar  på diverse ställen. Detta förorsakade bl a felaktiga larmar  m m. Som tur var gick det då inte åt helvete med Sveriges  f d i särklass mest lokalnära atomkraftverk.

Här går stigen in till fågelstornet vid Lissmasjön. Det är inte mycket till vår som synes. Det enda i blomväg som sågs var vårlök. I sjön häckar en mycket stor skrattmåskoloni. Lyssna på ljudbilden nedan. I sjön fanns också krickor, brunänder, rödbenor, kanadagäss m m.


.