Den 31 mars 2019 åkte Lisbeth, Gubben och jag till Alviksgården i Alvik söder om Luleå. Senaste två dagarna hade det där setts en ovanlig vårflyttare, en berglärka tillsamman med en sånglärka och en snösparv, Den berglärkan är det tidigaste vårfyndet någonsin i Norrbotten. Berglärkan häckar i fjällterräng ovanför trädgränsen. Det uppskattas finnas endast ca 230 st häckande berglärkspar i Sverige. Så chansen att få se en berglärka år inte speciellt stor
Det var fruktansvärt kallt och blåsigt! Peter Hjortberger m fl var på plats och han kunde konfirmera att berglärkan var kvar. Vi fick se hans foto på berglärkan i sin kamera. Långt ut på åkrarna sågs sångsvanar och årets första grågås. En stenfalk hade nyss setts berättade Peter. Stenfalkar brukar vårflytta tillsammans med sitt skafferi, sånglärkor! När vi satts oss i bilen för hemfärd så blev det läge att helt kort filma berglärkan. Berglärka har jag bara sett en gång tidigare, i Haninge. För Lisbeth blev det premiär.
Berglärka
Peter Hjortberger
Nedan ses vår färdväg till den berömda skådarlokalen Alviksgården (90-graderskurvan) och tilllbaka hem via Boden. För att registrera den på kartan har jag använt mig av amatörradioappen aprs.fi i mobiltelefonen.
Om berglärka i SLU:s Artfakta ArtDatabanken